Działanie kwasów omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią ważną rolę w odżywianiu człowieka. Wśród nich najistotniejszymi są kwasy:
- kwas α-linolenowy (ALA)
- Kwas eikozapentaenowy (EPA)
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA)
Źródłem kwasu ALA są oleje roślinne, natomiast kwasów EPA i DHA tłuste ryby morskie. Spożycie ryb bogatych w EPA i DHA ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.
Badania wskazują na korzyści wynikające ze stosowania kwasów omega-3 u osób z RZS.
Na podstawie wielu randomizowanych badań z użyciem podwójnie ślepej próby wykazano, że stosowanie kwasów omega-3 u chorych na RZS powoduje:
- Stosowanie kwasów omega-3 (>0,21g/dobę) zmniejsza ryzyko wystąpienia RZS2
- Zmniejszenie sztywności porannej3
- Obniżenie OB3
- Większe prawdopodobieństwo remisji choroby3
- Zmniejszenie ilości przyjmowania NLPZ3
- Lepsze wyniki w DAS28 3 [DAS28 - międzynarodowa skala oceniająca aktywność stanu zapalnego w stawach]
Dobre wyniki leczenia RZS zaobserwowano również u chorych, którym podawano kwasy omega-3 i olej z wiesiołka5
Jeśli chcesz przeczytać więcej możesz sięgnąć do następujących publikacji naukowych:
- Cleland LG, French JK, Betts WH, Murphy GA, Elliot MJ. Clinical and biochemical effects of dietary fish oil supplements in rheunmatoid arthritis J Rheumatol 1988; 15: 1471-1475.
- Di Giuseppo i wsp. Ann Rheum Dis. 2014. 73: 1949-1953
- Rajei E i wsp. The Effect of Omega-3 Fatty Acids in Patients With Active Rheumatoid Arthritis Receiving DMARDs Therapy: Double-Blind Randomized Controlled Trial. Global Journal of Health Science. 2016; 8(7). ISNN 1916-9736
- R. Farzaneh-Far, J. Lin, ES. Epel, WS. Harris i inni. Association of marine omega-3 fatty acid levels with telomeric aging in patients with coronary heart disease.. „JAMA”. 303 (3), s. 250-7, Jan 2010. DOI: 10.1001/jama.2009.2008. PMID: 20085953.
- Veselinovic M i wsp. Clinical Benefits of n-3 PUFA and ɤ-Linolenic Acid in Patients with Rheumatoid Arthritis. Nutritions 2017; (, 325; doi: 10.3390/nu9040325