Organizm potrzebuje do funkcjonowania prawidłowo zbilansowanej i zróżnicowanej diety, która polega na wprowadzeniu urozmaiconego modelu żywienia, z możliwością modyfikacji w zależności od stanu zdrowia, jak również od indywidualnych predyspozycji danego organizmu. Jeśli równowaga pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi jest zachwiana, może dochodzić do obniżenia odporności organizmu.
Ograniczenie produktów wpływających na stymulację procesów prozapalnych na korzyść tych mających korzystny wpływ na nasz organizm.
Oto kilka rad dotyczących prawidłowego żywienia dla pacjentów ze stanami zapalnymi stawów. Należy zwiększyć ilość antyoksydantów. To one powodują unieczynnienie szkodliwych wolnych rodników tlenowych. W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się między innymi warzywa i owoce, które są źródłem antyoksydantów.
Należy zwrócić uwagę na rodzaj tłuszczu
Kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz organizm, to kwasy nienasycone. Dzielimy je na kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Badania wykazały, iż spożycie dużych ilości kwasów tłuszczowych omega-3 wpływa na zmniejszenie obrzęków i sztywności stawów1.
Warto zatem zadbać, aby w codziennym jadłospisie znalazły się produkty bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, których najlepszym źródłem są tłuste ryby morskie.
Ryby
Ryby są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, do których zaliczamy kwas eikozapentaenowy (EPA) oraz kwas dekozaheksaenowy (DHA). Szczególnie zalecane gatunki ryb to: makrela, łosoś, śledź, tuńczyk czy sardynki.
Naturalne środki przeciwzapalne
W jadłospisie powinny znaleźć się również jogurty, które zawierają tzw. bakterie probiotyczne. Najczęściej stosowanymi probiotykami są pałeczki kwasu mlekowego Lactobacillus i Bifidobacteria. Ich korzystne działanie wynika między innymi ze wzmocnienia mechanizmów odporności w obrębie błon śluzowych oraz wytwarzania związków o działaniu przeciwbakteryjnym.
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis:
Śniadanie:
2 kromki pieczywa razowego (50 g)
Pasta z tuńczyka
100 g tuńczyka
50 g serka homogenizowanego naturalnego
Przyprawy: pieprz, sól
Surówka z selera naciowego
2 łodygi selera naciowego (80 g)
1 łyżka kukurydzy (15 g)
1 orzech włoski (10 g)
1/4 jabłka (50 g)
1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
Jogurt naturalny (50 ml)
Sposób przyrządzenia pasty z tuńczyka:
Tuńczyka odsączyć z wody, połączyć z serkiem homogenizowanym. Natkę pietruszki porwać i dodać do przyprawionej pasty.
Obiad:
Zupa z zielonego groszku, filet z dorsza gotowany w jarzynach, kalafior
Składniki:
300 g włoszczyzny bez kapusty
Zielony groszek (50 g)
Oliwa z oliwek (15 ml)
Grzanki z bułki graham (25 g, 1/2 szt.)
150 g filetu z dorsza
200 g kalafiora z wody
Olej lniany (5 ml)
Sposób przyrządzenia filetów z dorsza:
Filet z dorsza włożyć do 150 ml gotującej wody przyprawionej solą, pieprzem, bazylią, oregano.
Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, rozdrobnione na tarce o grubych otworach.
Dodać oliwę z oliwek i gotować około 20 minut.
Sposób przyrządzenia zupy z zielonego groszku:
Włoszczyznę obrać i rozdrobnić na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do gotującej wody. Po kilku minutach gotowania dodać groszek zielony. Pod koniec gotowania dodać oliwę z oliwek.
Zmiksować na gładki krem. Grzanki rozdrobnić na małe kwadraty i wysuszyć w piekarniku. Podawać chłodne jako dodatek
Kolacja:
Kanapka z piersi kurczaka, surówka z cykorii
Składniki:
1 kromka pieczywa razowego (25 g)
Pierś z kurczaka pieczona (30 g)
5 listków cykorii (50 g)
1/2 czerwonej cebuli średniej wielkości (50 g)
4 czarne oliwki
Jogurt naturalny (10 ml)
Herbata owocowa
Copyright © 2018 NUTROPHARMA Sp. z o.o.